Er is niets veranderd

Zoals te verwachten was na een terreuraanslag op Westers grondgebied worden nieuwsmedia en social media deze dagen overspoeld met uitspraken van verschillende mensen. Met ‘stoere’ uitspraken van de Franse president Hollande, die zegt ‘meedogenloos’ op te gaan treden, en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die roept om nóg meer militaire inzet om Daesh/ISIS ‘weg te vagen’. Godzijdank ook met weloverwogen stukken als die van Enis Odaci, die verder kijkt dan de neus van politici doorgaans lang is. De vraag is echter: zal er geluisterd worden naar die weloverwogen stemmen? Of zal de verleiding van het ‘daadkrachtig’ optreden weer eens te groot zijn?

In de woorden van Hollande, maar ook die van Aboutaleb, klinken de echo’s door van de beruchte ‘oorlog tegen terreur’, in 2001 uitgeroepen door Bush en de zijnen. We weten waartoe die geleid heeft. De invasie en bezetting van Irak plus de invasie van Afghanistan en de interventies in Libië en Syrië zijn vruchtbare breeding grounds geworden voor nóg meer terreur, met Daesh/ISIS als meest op de voorgrond tredende voorbeeld. Nog los van het feit – in mijn ogen het belangrijkste feit – dat het de burgerbevolking in die landen niet heeft bevrijd uit hun beroerde situatie. Integendeel, het heeft de burgers daar in een nóg beroerdere situatie gestort.

Bij de commentaren op de aanslagen in Parijs heb ik een paar keer het woord ‘waterscheiding‘ voorbij zien komen. Dit impliceert dat de aanslagen de situatie ingrijpend veranderd zouden hebben. Dat snap ik niet. Er is niets veranderd. In Syrië sterven er nog steeds burgers. Door de bommen van Assad, door de terreur van Daesh, door de bommen van Rusland en de bommen van de VS en hun bondgenoten. Pas geleden vonden er nog aanslagen plaats in Bagdad en Ankara en – één dag voordat het in Parijs gebeurde – in Beiroet. Ja, de dood heeft nu ook toegeslagen in Parijs. Maakt dat dan opeens het verschil? Wat hadden ‘we’ dan gedacht? Dat we maar konden doorgaan met invasies en bombardementen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië, en dat onszelf niets kon gebeuren? Vanwaar deze naïviteit, waar kennelijk onze politici ook mee besmet zijn?

Waar het heil verwacht wordt van wapens, vallen onschuldige doden. In Parijs, in Beiroet, in Bagdad, in Ankara. In Afghanistan, Libië, Syrië, Egypte, Yemen, Pakistan, Palestina. Het bloed van die onschuldige doden roept tot ons uit de aarde, zoals ooit het bloed van Abel riep tot Kain. Wanneer zal er geluisterd worden? Zal er wel ooit geluisterd worden?

Het bloed van de onschuldige doden roept tot ons. Maar zolang die roep overstemd wordt door het geraas van drones en bommenwerpers, door het geknal van geweervuur, door het geschreeuw van extremisten en de oorlogszuchtige taal van ‘stoere’ politici – zolang dat voortduurt, is er niets veranderd. En zal er niets veranderen.

(Deze blogpost is ook verschenen op Nieuwwij.nl)

Advertenties
Categorieën: cynisme, oorlog en vrede | Tags: , , , , , , , | 4 reacties

Berichtnavigatie

4 gedachten over “Er is niets veranderd

 1. Dank je Heleen,
  Ik ben zo vrij te denken, dat je heel dicht in de buurt zit van de stelling dat verandering alleen komen kan van een ander soort bestuurders. Het heeft misschien geen practisch nut om dat nu te roepen. De huidige zullen inderdaad doorgaan in het zelfde oude schema dat niks oplost.
  Maar ik ga het toch maar wat vaker roepen; misschien worden de geesten er straks wel rijp voor.
  Een nieuw type leiders is nodig voor de paradigmawisseling van Rechtvaardige oorlog naar rechtvaardige vrede.

  • Stegeman

   Geef nou eens aan hoe je die paradogmawisseling kan bereiken. Dit soort algemene opvattingen van de zijlijn zijn nogal obligaat!

  • hermitagelaudate

   Misschien is er zelfs wel een paradigmawisseling nodig als het gaat om de natiestaat an sich, en niet te vergeten de markteconomie die het mogelijk maakt dat er grof geld verdiend wordt aan oorlog, aan welke kant dan ook. Maar dat gaat nóg verder. Niettemin bekruipt mij steeds meer het gevoel dat de huidige vorm van (geo)politiek bedrijven hopeloos failliet is, in morele zin (in economische zin helaas niet!). Hoe tot zo’n paradigmawisseling te komen? Dat is iets waar ik in ieder geval in m’n eentje niet uit kom. Over zoiets zou je eens een grootschalige brainstorm-bijeenkomst op moeten zetten. Wie weet hoever we komen als we op enig moment de denkkracht gaan bundelen van veel mensen van goede wil, die allemaal zien dat het oude schema heilloos is.

 2. Je spreekt van ‘obligaat’. Dat heeft dan een wat negatieve klank. Maar sommige fundamentele zaken zijn gewoon obligaat omdat ze fundamenteel zijn. Niet maar vrijblijvend of wenselijk, maar gewoon nodig. We ontkomen er niet aan dat te roepen. De suggestie alleen al dat het ook wel zonder kan, lijkt me dodelijk gezien het stadium waarin we verkeren.

  Ik denk nu vooral in termen van de geesten er rijp voor maken. Negatief gezegd: de boze weerstaan. Horzelwerk.
  De belangrijke instrumenten die aangereikt worden, zoals ‘Decennium Pelgrimage van gerechtigheid en vrede’ kunnen we promoten. Naar Parijs wandelen ivm de Klimaattop kan een voertuig worden. No Time van Naomi Klein kan een goede bijdrage zijn.
  Geesten in de kerken wakker maken. Veel mensen die ik spreek staan stom verbaasd dat ze het elan van het Conciliair proces ergens uit handen hebben gespeeld; vinden dat ten onrechte. Dat moet een herkansing krijgen. Moeilijk.
  Ik heb mijn GroenLinks leider aangeschreven die in zijn boekje (op p 11) ook over een nieuwe generatie politici spreekt. Hoe meer het aan de orde komt, des te meer kans heb je ook dat bestaande politici het licht al gaan zien.
  Andere voeding van media is een belangrijk onderdeel.

  Verderop in het proces zal er ook grote consumentenactie nodig zijn. Maar dan moeten er plannen klaar liggen in grote lijnen, om niet het lot te ondergaan van de ‘lenterevoluties’ rond de Middellandse Zee. (zie Srdja Popovic “Protest”)

  Niemand zal je kwalijk nemen dat dat een lange weg is; maar die moet je wel gaan, denk ik dan maar. En iedereen die mee loopt is een bonus; of een bona.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: