Goede Vrijdag werd Bloedige Vrijdag in Gaza

Vrijdag 30 maart, Goede Vrijdag in de christelijke traditie, werd voor duizenden Palestijnen in de Gazastrook een bloedige vrijdag. Het was de eerste dag van een lang van tevoren aangekondigde vreedzame campagne van demonstraties voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is. De Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 bracht een massale exodus van Palestijnen uit het huidige Israël teweeg. Veel van deze mensen leven vandaag in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in buurlanden, want van Israël mogen ze niet terugkeren.

Zoals gezegd: de demonstratie van gisteren was al lang van tevoren aangekondigd. Ze vond plaats langs de grens tussen Israël en de Gazastrook. Voor een goed begrip van de situatie: die grens is al jaren geleden door Israël hermetisch afgesloten met een meters hoog hek. De Palestijnse demonstranten bevonden zich aan de Palestijnse kant van dat hek. Aan de Israëlische kant: grote aantallen Israëlische soldaten, waaronder honderd speciaal voor de gelegenheid ingezette scherpschutters. Om die te beschermen was een hoge zandwal opgeworpen. Wat die demonstranten ook zouden doen: ze konden op geen enkele manier een bedreiging vormen voor die tot de tanden bewapende militairen.

Niettemin werden de demonstranten van begin af aan door de Israeli’s bestookt met traangasgranaten, met rubber beklede kogels én met scherpe munitie. Er werd geschoten om te doden. Balans aan het einde van de dag: zestien doden en om en nabij 1500 gewonden. Allemaal aan Palestijnse kant. Mocht er een Israëlische soldaat een schrammetje hebben opgelopen, dan was dit hoogstwaarschijnlijk aan een collega te danken, maar zeker niet aan Palestijns geweld. Hoe had dat gekund met een hek en een zandwal ertussen?

(Voor meer foto’s: https://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/gaza-refugees-call-return-mass-protests-180330154419077.html)

Deze simpele logica is echter niet besteed aan de Nederlandse media. Daar wordt het Israëlische geweld voorgesteld als reactie op geweld van Palestijnse kant. Onbegrijpelijk. Ik heb video’s gezien van een Palestijn die werd neergeschoten terwijl hij aan het bidden was. Van een Palestijn die gewoon daar liep, en op geen enkele manier bedreigend was. Dit was geen reactie op Palestijns geweld. Dit was simpelweg prijsschieten door Israëlische militairen voor wie een mensenleven nul komma nul waarde heeft. Tenminste: als het een Palestijns mensenleven is.

Goede Vrijdag is nog nooit zo’n bloedige vrijdag geweest.

Categorieën: oorlog en vrede, palestina | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: